BİR GÜN SENDE ONUN YERİNE GEÇEBİLİRSİN UNUTMA!!!

engelleri_kaldiralim_logo

Engelli olmak demek fiziksel ya da zihinsel rahatsızlıklar dolayısıyla diğer insanlara göre bazı duyuları, hareketleri ve işlevleri kısıtlı olan kişidir. Bu engelin doğuştan gelecek diye bir şartı olmadığını unutmamak gerek. Hayatta insanların başına her an her şey gelebilir. Bunu düşünerek duyarlı bireyler olmamız gerekir. Bu durumda bizlere yani öğretim tasarımcısı adaylarına daha fazla iş düşmektedir. En azından birer teknolojik buluş tasarlayarak onlara bir nebze de olsa yardımcı olmalıyız. Peki, bu tasarımları yaparken nelere dikkat etmeliyiz:
Öncelikle hangi engel grubu için tasarım yapacağımızı belirlememiz lazım. Görme, işitme, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal bozukluklar arasından birisini seçerek işe başlayabiliriz.
Daha sonra engellilerin ne gibi sorunlar yaşadığını tespit etmemiz gerekir. Günlük yaşama, kent yaşamına ve toplum yaşamına sınırlı ölçüde katılabilmektedirler. Eğitim, sağlık, iş ve meslek hayatı, kültür ve sanat, spor, ulaşım hizmetlerinden sürekli bakımına kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Eğitim açısından düşünürsek engelli bireyler de normal bireyler gibi okumak, yürümek, bir yerden başka bir yere gitmek gibi birçok şey isteyecek. Ki bunlar onların da hakkı. İşte burada bizler devreye giriyoruz. Bu saydığım çoğu şey için tasarımlar yapılmıştır fakat bunları daha da geliştirmenin zararı yok tabi ki.
Bu sorunları dikkate alarak daha önce yapılmış buluşlar hakkında araştırma yaparak ya onlara daha yeni özellikler kazandırmaya çalışmalıyız ya da olmayan bir şey tasarlamaya çalışmalıyız.
İşte bu saydığım maddelere dikkat ederek yeni bir buluş yapmak o kadar da kolay değil. Bunlara dikkat etmeden buluş yapmak o kadar da yararlı olmaz tabi ki.
Gelelim engellilere yardım amacıyla materyal tasarlamayı düşünsem ne tasarlarım sorusuna?
Dediğim gibi yapılmış icatları öncelikle gözden geçirdim ve onlara yeni bir özellik nasıl kazandırırım diye kendi kendime sordum öncelikle.

dokunmatikekranlarnasilcalisir

Teknolojinin sürekli gelişmesiyle birlikte dokunmatik ekranlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Bu bizim için iyi bir şey olsa da görme engelliler için büyük bir sorun olmaya başladı diye düşünüyorum.
bu_gozluk_gorme_engellilerin_umudu_h23935
Bu soruna nasıl bir çözüm getirebilirim sorusuna cevap olarak dokunmatik ekrana duyarlı gözlükler tasarlanabilir diye düşünüyorum. Mesela engelli birey o gözlüğü takarak dokunmatik ekranı gördüğü anda sesli olarak uyarı alabilecek ve ona göre işlerini yapabilecektir. Dediğim gibi gözlükler sadece dokunmatik ekrana duyarlı olacaktır.

Yorum bırakın